Insulinooporność a spożywanie węglowodanów i problemy z utratą masy ciała

Insulinooporność a spożywanie węglowodanów i problemy z utratą masy ciała

Istnieje kilka schorzeń, które kojarzą się z nadwagą. Należy do nich m.in. insulino oporność, cukrzyca typu 2, choroba Hashimoto. Powszechne jest przekonanie, że utrata wagi przy obecności tych schorzeń, jest trudna do osiągnięcia. Warto się przekonać jak jest naprawdę.

Czym jest insulinooporność?

Insulina to hormon, który „otwiera” drzwi do komórek, dzięki czemu mogą one przechowywać lub zużywać składniki pokarmowe. Wytwarzanie insuliny jest związane głównie ze spożywaniem węglowodanów. Jeśli spożywamy zbyt dużo węglowodanów, poziom glukozy we krwi jest znacząco wysoki, jest to sygnał dla trzustki, aby produkowała insulinę. Lecz gdy komórki już „nie mają miejsca” dla glukozy, są przepełnione, dochodzi do sytuacji, w której glukoza dalej znajduje się w krwioobiegu. W konsekwencji wątroba oraz komórki tłuszczowe przekształcają nadmiar glukozy w tłuszcze nasycone, które w końcu tworzą trójglicerydy. Osoby, które przez lata dostarczały zbyt duże ilości cukrów prostych, mają problem z działaniem insuliny, ponieważ komórki stają się na nią odporne, a glukoza nie jest całkowicie przyswajana. Nazywamy to właśnie insulinoopornością.

Węglowodany w diecie

Spożywanie węglowodanów w każdym posiłku po prostu tuczy. Wtedy podwyższony poziom insuliny utrzymuje się cały czas, nazywamy to hiperinsulinemią. Blokuje to spalanie tłuszczu i sprzyja jego gromadzeniu. Ponadto bardzo szybko po posiłku pojawia się uczucie zmęczenia oraz głodu. Powstaje tzw. błędne koło. Aby w organizmie glukoza i insulina były na odpowiednim poziomie należy odpowiednio się odżywiać. Dietę przy insulinooporności ustala dietetyk. Jest to zazwyczaj dieta niskowęglowodanowa LC-( low carb) lub ketogenna VCL-( very low carb). Celem diety jest długofalowe obniżenie wydzielania insuliny. Węglowodany dzielą się na proste i złożone- proste są szybko trawione i powodują szybki skok glikemii i insuliny, a zarazem szybki zjazd energetyczny. Te złożone powodują wolniejsze trawienie i łagodniejsze działanie insuliny- są to produkty o niskim indeksie glikemicznym. Dieta ketogeniczna opiera się na spożywaniu białek i tłuszczy, które nie powodują takiego wydzielania insuliny, są trawione inaczej. Organizm pobiera energię w inny sposób- czerpie ją z tłuszczy w procesie glukoneogenezy.

Oprócz diety niezbędna jest ważna aktywność fizyczna, która nie tylko pozwoli na obniżenie masy ciała, ale również obniży poziom tłuszczy oraz będzie potrzebna mniejsza ilość insuliny, aby glukoza była magazynowana.

Inne z tej kategorii: