Spirulina nie tylko dla wegetarianów

Spirulina nie tylko dla wegetarianów

Spirulina oznacza niewielkie zielono-niebieskie algi, które znajdują się przede wszystkim w diecie osób, które świadomie rezygnują z mięsa. Algi te można znaleźć głównie w jeziorach Meksyku oraz w Afryce. Ten wyjątkowy produkt zawiera wiele cennych właściwości, które umożliwiają zachowanie dobrego zdrowia na długie lata.

Jak działa spirulina?

Naukowcy dowiedli, że spirulina oczyszcza organizm, a do tego przyspiesza metabolizm. Dodatkowo, procesy trawienne przebiegają sprawnie, a człowiek nie zmaga się z gazami i problemami z trawieniem. Wymienione powyżej cechy sprawiają, że osoba spożywająca regularnie spirulinę ma zdecydowanie mniejszą szansę na zmaganiem się z wybranymi nowotworami za które można winić wolne rodniki. Spirulina sprawia, że komórki macierzyste szpiku kostnego zaczynają wzrastać, a ludzie starzeją się zdecydowanie wolniej. Któż nie pragnie zachować na dłużej młodszego wyglądu oraz dobrego samopoczucia? Omawiane algi sprawiają, że apetyt nie stanowi dłużej problemu u osób, które pragną zachować szczupłą sylwetkę, a poziom cholesterolu spada. Trudno w to uwierzyć, ale to cały czas nie wszystko. W przypadku osób, które nie spożywają mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego, spirulina stanowi główne źródło białka w ich diecie. W białku znajdują się aminokwasy, dzięki którym organizm ludzki jest w stanie pracować we właściwy sposób. Jednakże nie zawiera ona tak dużej ilości lizyny czy metioniny, jak ma to miejsce w nabiale czy mięsie. Nie oznacza to jednak, że spirulina jest gorsza również w innych przypadkach. W algach tych występuje trzy razy więcej wapnia niż chociażby w mleku. Jest w niej aż o 20 razy więcej żelaza niż w szpinaku, białka jest o cztery razy więcej niż w tofu. Zawiera ona też więcej beta-karotenu niż marchewka (o niemalże 40 razy). W algach występują nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na budowę błon komórkowych. Dzięki ich występowaniu w organizmie zdecydowanie maleje szansa na pojawienie się dolegliwości o charakterze autoimmunologicznym. Sytuacja przedstawia się tak samo w przypadku chorób układu krążenia i alergii. Kiedy wziąć pod uwagę węglowodany, stanowią one 20 procent alg. Mowa przede wszystkim o prostych cukrach, jednakże występuje też tutaj glukozamina. Ludzki organizm korzysta z niej do regeneracji chrząstki stawowej. Nie są to olbrzymie ilości, ale lepsze to niż nic. W spirulinie występuje witamina A, która doskonale wspiera wzrok oraz pracę układu pokarmowego i oddechowego. Omawiane algi zawierają witaminę E, która umożliwia poczęcie dziecka oraz zapobiega występowaniu nowotworów. Na zakończenie warto wspomnieć, że w jej składzie występują związki, które chronią błony komórkowe przed negatywnym działaniem wolnych rodników. To właśnie one sprawiają, że człowiek starzeje się szybciej niż powinno to przebiegać, a do tego zmaga się z różnorodnymi chorobami. Wymienia się wśród nich chorobę Alzheimera, jaskrę, miażdżycę i pozostałe dolegliwości. Kiedy wziąć pod uwagę witaminy z grupy B, można je znaleźć, ale ich ilości nie są tak znaczne, jak ma to miejsce w przypadku pozostałych rodzajów.

Inne z tej kategorii: