Mleczko pszczele – cenne właściwości i zastosowanie

Mleczko pszczele – cenne właściwości i zastosowanie

Mleczko pszczele to jeden z produktów, które dostarczają nam pszczoły. Określa się go również jako eliksir miłości oraz doskonały sposób na zachowanie młodego i zdrowego wyglądu na długie lata. Regularne spożywanie to także gwarancja dobrego samopoczucia.

Jak powstaje mleczko pszczele?

Mleczko pszczele jest produkowane przez młode pszczoły robotnice. Specyficzny skład oraz wiele substancji odżywczych sprawiają, że to wyjątkowy produkt. Suplement diety charakteryzuje się silnym działaniem odżywiającym. Mleczko pszczele zawiera wiele cennych witamin, a wśród nich witaminy z grupy B, witaminę C, D oraz E. Warto także wspomnieć o pozostałych składnikach, czyli białkach, aminokwasach, kwasie deoksyrybonukleinowym, wapniu, miedzy, fosforze, krzemie i żelazie.

Mleczko pszczele to połączenie wody (66%), cukrów (15%), aminokwasów (13%) oraz niewielkiej ilości lipidów.

Mleczko pszczele – cenne właściwości

Mleczko pszczele przyjmowane regularnie przyczynia się do szybkiej regeneracji organizmu, odgrywa ważną rolę w regulowaniu przemiany materii i oczyszcza. Wykazano wpływ mleczka na przysadkę mózgową. To produkt, po który należy sięgać w trakcie zmagania się z depresją, obniżonym nastrojem oraz problemami z systemem nerwowym. Warto wspomnieć o dobroczynnym wpływie na układ krwionośny. Precyzując, mleczko pszczele odpowiada za rozszerzenie naczynek krwionośnych i wyrównanie ciśnienia. Warto sięgać po nie w trakcie leczenia nadciśnienia, miażdżycy oraz niedokrwistości. Kiedy produkt pszczeli jest jeszcze bardzo świeży, czyli tuż po zebraniu wykazuje silne właściwości bakteriobójcze. Chociaż trzeba zaznaczyć, że po upływie kilku dni ta cecha zanika całkowicie.

Regularne spożywanie mleczka pszczelego sprawia, że czujemy się szczęśliwi. Zauważa się także znacznie więcej energii. Znika zmęczenie, wyczerpanie oraz depresje. Kobiety w ciąży albo planujące dzieci powinny sięgać po mleczko w celu zapobiegania poronieniom.

Mleczko pszczele dobrze wpływa na każdego człowieka i nie przyczynia się do występowania żadnych skutków ubocznych, stąd można spożywać dowolne ilości. Należy jednak zaznaczyć, że mleczko pszczele nie jest lekarstwem na wymienione wcześniej choroby i dolegliwości, a jedynie suplementem diety.

Inne z tej kategorii: